Akce

Svět knih Praha 2024

Začátek oblíbeného literárního veletrhu se blíží. Kdo se chystá jen na knihy ve slevě, měl by zpozornět.

Kafka ze všech úhlů, literární kauzy v podání Tučkové a Hochholczerové, podpora mládí a LGBTQ+ literatury v díle irského spisovatele Johna Boynea. I když se v příštích dnech budou návštěvníci pražského výstaviště vracet s taškami plnými nakoupených knih, Svět knihy se čím dál zajímavěji profiluje jako místo, kde se diskutuje o vztahu literatury a současnosti. Letošní ročník veletrhu nabízí nespočet zajímavých besed, na kterých si perspektivy porovnají domácí i zahraniční autoři.

Na své si ale samozřejmě přijdou i sběratelé autogramů a milovníci severské detektivky. Lars Kepler přijede – i když až po umělecké metamorfóze.

Hosté Světa knihy 2024: Ahnodril, Stach i Boyne

Proslavili se společnou tvorbou syrově vyprávěných detektivek pod pseudonymem Lars Kepler. Loni ale prošli uměleckou metamorfózou. Teď píše Alexandra Coelho Ahnodrilová a Alexander Ahnodril pod novým pseudonymem a explicitní krvavé scény vyměnili za psychologizaci postav a detektivní rébusy. Jinými slovy Alex Ahnodril píše whodunitky. „Nad žánrem whodunit jsme přemýšleli už velice dlouho, hledali jsme příležitost, jak se k němu přiblížit. Rozhodli jsme se, že zůstaneme v dnešním Švédsku, budeme mapovat současné rodinné soužití, ale i nové druhy vztahů a složitost dneška,“ řekli manželé Ahnodrilovi v nedávném rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Na pražské Výstaviště ale přijede také irský spisovatel John Boyne, autor slavného románu Chlapec v pruhovaném pyžamu, který promluví nejen o své nejslavnější knize, ale také o tvorbě pro děti a o tom, jak psát a vydávat knihy o LGBTQ+ tematice.

Na jediný den by měl dorazit také jeden z nejvýznamnějších německých spisovatelů současnosti, Bernard Schlink. Jeho román Předčítač tematizuje trauma druhé světové války a zejména pak pocit viny, který zažívají Němci, jež se na hrůzách války osobně podíleli. Předčítač vyšel v roce 1995 a dočkal se překladu do 50 jazyků, ale také úspěšné filmové adaptace z roku 2008 v režii Stephena Daldryho s Kate Winslet v hlavní roli, která jí vynesla Oscara.

Schlink přijede na Svět knihy v sobotu. Kromě autogramiády bude také mluvit o svých knihách, v nichž se tak úspěšně probírá svědomím a traumaty své rodné země.

Z Německa dorazí také Reiner Stach, autor monumentální, třídílné biografie o Franzi Kafkovi, v níž se mu podařilo nejen narušit obraz slavného spisovatele jako neurotického podivína, ale také zasadit jeho myšlenky a dílo do kontextu tak, jak to nikdo před ním nedokázal.

Seznam hostů letošního ročníku Světa knihy tím ale zdaleka nekončí. Ze Slovenska dorazí tamní nejčerstvější literární hvězda Nicol Hochholczerová, autorka románu Tento pokoj se nedá sníst. V době svého vydání v roce 2021 způsobila próza vyprávějící o vztahu padesátiletého muže a dospívající ženy na Slovensku rozruch, a autorce také vynesla nominaci na cenu Anasoft litera.

Na Výstavišti se ale objeví i spisovatelka ze Severní Koreje Čihjon Pak, tchajwanská autorka Shieh Zi-fan nebo spisovatelka arménského původu Nadine Abgarjanová.

A pak jsou tu čeští hosté. Radka DenemarkováKateřina TučkováJosef Formánek nebo Pavel Kohout, který by měl na veletrhu pokřtít novou knihu.

Nejzajímavější besedy Světa knihy 2024: o Kafkovi i o LGBTQ+

Jedním z největších lákadel v programu veletrhu je již zmíněná debata Johna Boynea a české autorky Marto Kelbl o LGBT+ literatuře a posílení postavení mládeže – tu je možné zhlédnout hned po zahájení festivalu ve čtvrtek v poledne.

Důležitou tematickou linkou Světa knihy bude blížící se stoleté výročí úmrtí Franze Kafky. Jeho životopisec Reiner Stach ve čtvrtek na Výstavišti vystoupí na besedě s názvem Dovede Kafka rozveselit? O Stachově schopnosti bořit mýty o jednom z nejslavnějších spisovatelů v historii již byla řeč – dozvědět se nečekané skutečnosti z Kafkova života bude možné ve čtvrtek ve čtyři odpoledne.

Téma Kafky ale nabízí také představení počítačové hry z platformy Charles Games Playing Kafka, kterou dávali mladí tvůrci dohromady s pomocí expertů na autorovo dílo i život, diskuzi Jaroslava Rudiše a Nicolase Mahlera Kafka v kostce nebo koncert kapely Kafka Band.

V pátek večer je možné navštívit besedu vedenou samotným Guillaumem Bassetem, mužem, který stojí za dramaturgií celého veletrhu – je tedy nasnadě, že půjde o jeden z vrcholů celého programu. V besedě nazvané Mezi kladivem a sekerou bude Basset mluvit se spisovateli Peterem Stammem a Stefanem Hertmansem o trpělivém zkoumání minulosti, vlastních vztahů a tajemství, které schováváme i sami před sebou.

Nicol Hochholczerová s Kateřinou Tučkovou se setkají nad tématem literárních kauz, Karin Lednická s Nadine Abgarjanovou zase na besedě o tom, jak literatura může fungovat jako nástroj utváření obrazů minulosti.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *